SASA SANIAISET!

Follow my blog with Bloglovin

Se on kuulkaas saniaisten paikka!

Ne ovat nousseet nyt tämän kesän ykköshitiksi, niin sisä- kuin ulkokasveinakin. Viherkasvien käyttö ulkoistutuksissa on lisääntynyt hurjasti, eikä ihme sillä monet niistä ovat paljon kestävämpiä kuin kesäkasvit itse.

käsite

Kerron tässä postauksessa saniaisista nyt yleisesti. Eri saniaislajit ovat niin samankaltaisia olosuhdevaatimuksiltaan, niin päätin laittaa ne yhteen nippuun. Monta kärpästä siis samalla iskulla nyt tässä jutussa.

käsitelt.jpg

Saniaiset eivät kuki, eivätkä siis kehitä tällöin siemeniäkään. Saniaiset lisääntyvät itiöistä (eräät lajit lisääntyvät myös lehtisilmuista) . Itiöpesäkkeet ilmestyvät usein lehtien alapinnalle ja voivat olla jopa ihan mustia pisteitä siellä.

jep.jpg

Eri saniaislajeja on hurja määrä ja niiden lehtimuodot vaihtelevat tavattomasti. Tarkasteleppas vaikka tämänkin postauksen kuvissa voit huomata sen.

Saniaiset ovat hajavaloisen ja kevyen varjon kasveja. Lehdet nuutuvat suorassa valossa ja kuivuvat suorassa auringon paisteessa. 33399225_10216098041310110_7802591516693626880_n (1).jpg

Saniaiskasvit pitävät kosteasta ilmasta. Siispä ahkera sumuttelu on niille mieleen! Ilta-aika on parasta sumutteluaikaa.

Kastelun kanssa tulee olla tarkka. Saniaisten multapaakku ei saisi kuivua jos lämpötila ylittää +16 astetta. Multa ei kuitenkaan saa olla likomärkää vaan ainoastaan kosteaa.

Saniaiset pitävät typpipitoisesta lannoitteesta. Itse kuitenkin käytän ihan tavan viherkasvilannoitetta hieman laimennettuna valmisteen ohjeen mukaisesti ja hyvin meillä kasvetaan. Mutta jos vertailet lannoitteita valitse saniaisille se, jossa on eniten typpeä suhteessa kaliumiin. Avainjuttuna lannoittamisessa on kuitenkin se että lannoiteliuos tulisi laimentaa, jopa 1/3 osa ohjeen määrästä riittää.33528360_10216098041790122_6257339824932388864_n.jpg

Erilaisia saniaisia on nyt kaupan sekä viherkasvikaupoissa että taimimyymälöissä. Taimimyymälöissä on usein juurikin ulkokäyttöön ja perennaksikin (monivuotinen ruohovartinen ulkokasvi) sopivia saniaisia. Viherkasvipuolella olevat saniaiset ovat taas enimmäkseen tarkoitettu huonekasvikäyttöön, mutta kukaan ei estä niiden käyttöä kesäkasvien tavoin ulkona. Syksyn saapuessa huonekasvisaniaiset kannattaa siirtää talveksi sisään viherkasveiksi!

Tämä oli saniais-tietoisku pähkinänkuoressa!

Ihanaa ja aurinkoista aikaa toivotellen!

Terveisin

-Vihreän peukalon Tiina-