HIRVENSARVET SEINÄLLE

Follow my blog with Bloglovin
Viherkasvibuumin vain kasvattaessa suosiotaan on niiden käytölle keksitty mitä hauskempia tapoja. Halusin kokeilla yhtä hauskaa ja jännää tapaa käyttää hirvensarvisaniaista (Platycerium bifurcatum). Tein kaksi hirvensarvisaniaistrofeeta (onpahan sanahirviö) seinällemme. Tämä on siitäkin mukava tapa käyttää nimenomaista kasvia, sillä se luonnossakin kasvaa kosteassa tropiikissa päällysvieraana (epifyytti) puidenrungoilla ja oksanhangoissa.

multapaakku sammal rautsikka

Istutin hirvensarvisaniaiset sammalpalloon, kokedama-tekniikalla. Irrotin kasvin ruukustaan ja päällystin multapaakun sammaleella. Multapaakusta kannattaa ennen päällystystä rapsutella kevyesti irtoava multa pois. Sammaleen kiinnitin mullan päälle kiertämällä rautalangalla. Myös muu naru tai lanka käy, kunhan se kestää kosteutta.Tee napakka pallo, mutta varo vahingoittamasta kasvin juuria.

Istutuspuuhien jälkeen kastelin kasvin upottamalla multaiset sammalpallot hetkeksi vesiastiaan (n. 15min.). Kastelun jälkeen, laitoin kasvit kuivattelemaan keittiön altaaseen, jotta valuva vesi ei sotkisi ympäristöä. Palloa kannattaa myös puristella kevyesti, jotta kaikki ylimääräinen vesi valuu pois.

Trofeen pohja tarvitsee hieman etukäteissuunnittelua. Omat pohjani ovat pyöreäksi sahattua vaneria. Pohja voi kuitenkin olla ihan oman maun mukainen ja muotoinen, kunhan se on tukeva. Pohjalevyn materiaalin on hyvä olla myös vettäpitävä, jotta kosteus ei pääse pohjan läpi vasten seinää.

Omien vaneripyörylöideni halkaisija on n. 30 cm.ä. Minun vanerini on lakattua, jotta se on vedenpitävä. Näiden pohjien keskellä on kaksi pitkähköä naulaa, joihin kasvit kiinnitetään. Naulat on naulattu yläviistoon, näin kasvit pysyvät paikoillaan. Pohjalevyn taakse kannattaa myös laittaa jokin koukku, reikä tms. jolla tuleva teos ripustetaan seinään.

Sitten kokoamispuuhiin. Kiinnitin kasvit haluttuun asentoon lävistämällä sammalpäällysteisen kasvualustapallon trofeealustan nauloista läpi. Tadaa ja istutus valmis!

Ripustin taideteokseni valoisalle paikalle kodissamme, sillä hirvensarvisaniaiset tarvitsevat suht paljon valoa. Siellä ne nyt tervehtivät sisääntulijoita, kaappimme päällä!

Elävän hirvensarvitrofeen hoitotoimenpiteet ovat yksinkertaiset. Ota kasvi irti trofeen pohjasta ja upota sammalpallo vartiksi vesiastiaan. Anna valua ja puristele ylimääräinen vesi pois. Aseta kasvi takaisin trofeeseen. Kesäaikaan kasteluveteen kannattaa sekoittaa nestemäistä viherkasvilannoitetta valmisteen ohjeen mukaisesti. Hoitotoimenpiteiden yhteydessä ja muutoinkin voit myös sumutella kasvia, sillä hirvensarvisaniainen nauttii siitä.

No niin, nyt meillä on elävä trofee seinällämme! Hauskaa!

Kokeile sinä myös!

Terveisin

-Vihreän peukalon Tiina-