BABY-KASVIT JA LASIPULLOT <3

Follow my blog with Bloglovin
Tämän hetken yksi kuumin ja trendikkäin tapa on kasvattaa kasveja vedessä ja erilaiset vesipuutarhat. Tänään kerron kasvien pistokaslisäyksestä, juurruttamisesta ja kasvattamisesta vedessä. Juurevuus, kasvu ja läpinäkyvyys ovat nyt in!

kolme UUSi.jpg

Pistokas ja pistokaslisäys tarkoittaa kasvin palasta, joka on tarkoitus juurruttaa. Yleensä se on kasvin versosta palanen, mutta se voi yhtä hyvin olla myös pelkkä lehti. Monia eri kasveja pystytään lisäämään pistokkaista.

Pistokas voidaan napsaista vaikkapa verson kärjestä tai varresta. Tällöin puhutaan latvapistokkaista tai varsipistokkaista. Kun kyse on lehtipistokkaasta, leikataan emokasvista lehti ja juurrutetaan se.

poslaRI pistokas juuret

Verso tai latvapistokasta leikatessa siihen tulisi jättää muutamia lehtiä, jotta kasvi pystyy yhteyttämään (suorittamaan elintoimintojaan). Näin juuret kehittyvät nopeammin.

Leikkaa irti verson kärki tai varrenpalanen, jossa on kiinni 2-3 lehteä ja lisäksi jonkin matkaa vartta jossa on vähintään yksi nivelkohta. Leikkaa pistokas poikki ihan nivelen alapuolelta. Tähän nivelkohtaan muodostuvat uudet juuret. Joskus kasvit ovat niin tiheälehtisiä että voit joutua poistamaan lehtiä noiden jätettävien alta. Silloin poistetun lehden nivelpinta on se johon juuret kehittyvät.

pistokkaat uusi.jpg

Kun pistokas on leikattu aseta se valitsemaasi vesiastiaan juurtumaan. Juurtumisen jälkeen voit istuttaa sen varovasti omaan, multaisaan ruukkuun tai jättää sen kasvamaan vesiastiaan.

lähäri (1)

Minä jätin oman isoposliinikukka-pistokkaani (Hoya carnosa) kasvamaan reilu vuosi sitten pyöreään lasipalloon. Se ei ole kauheasti kasvattanut muuta kuin juuria, mutta on kuitenkin kukkinut jo yhden kerran. Ilo silmälle ihan näinkin.

Oma menninkäisenlehteni (Monstera obliqua) hurahti kasvamaan hurjaa vauhtia ja pitkät versot eivät olleet enää kovin kauniita. Niinpä nuorensin mennikäistäni reilusti leikkaamalla ja ottamalla leikatuista versoista muutamia latva- ja varsipistokkaita. Nyt odotellaan juuria. Nämä saavat myös jäädä lasipulloihin elämään juurtumisen jälkeenkin.

Otin myös kilpipiileastani (Pilea peperomioides) muutaman lehtipistokkaan lasiastiaan juurtumaan.

KAIKKI uusi.jpg

Tämä varhaiskevät on parhainta aikaa leikellä pistokkaita vanhemmista kasveista. Tällöin kasvukausi on aluillaan ja juurtumiselle on parhaat mahdollisuudet.

Suosittelen katselemaan kasvejasi `sillä silmällä` ja kokeilemaan tätä kivaa tapaa lisätä ja kasvattaa kasveja!

Tervesin

-Vihreän peukalon Tiina-