ILMAKASVIEN KYLPYPÄIVÄ

Ilmakasvit ovat ihania ja erikoisia, ilman multaa eläviä kasveja. Voit käyttää niitä lasiastioissa, lautasella tai ihan sellaisenaan, käyttötapoja on monia. On olemassa myös hauskoja kevytrakenteisia, himmeliä muistuttavia amppeleita, joissa ilmakasvit näyttävät hauskoille.

Omat ihanuuteni olla köllöttelevät lasiastioissa valoisalla ikkunalaudalla.

Ilmakasvit tarvitsevat valoa ja niitä voikin sijoittaa hajavaloiseen paikkaan, jonne ei ole suoraa auringon paistetta. Mitä harmaampi lehtinen ilmakasvisi on, sitä enemmän valoa se vaatii. Vihreämmät kaverit taas tyytyvät hieman vähempään valoon, eivät kuitenkaan varjoon. Niin ja muista, suoraa paahdetta on syytä välttää.

Tillandsiat ottavat veden ja ravinteet käyttöönsä ilmankosteudesta. Niillähän ei ole maanalaisia juuria vaan lehdet toimittavat tässä juurien virkaa.

Huoneolomme ovat kuitenkin pääsääntöisesti ilmankosteudeltaan liian kuivia ilmakasveillemme, joten niiden kosteudesta on syytä huolehtia joko sumuttelemalla tai pitämällä säännöllisiä kylpypäiviä.

kylpyyn valmistautumassa
Kylpyyn valmistautumassa (kesk. Tillandsia ionantha-käpytillandsia, ylä vas. Tillandsia melanocracter )

Kastelun (sumuttelun/kylvettelyn) määrään taas vaikuttavat lehtien väritys.  Harmaa lehtiset Tillandsiat tarvitsevat vähemmän kosteutta kuin vihreämmät.

Sumuttelu- ja kylvettelyväli on suhteessa kasvupaikan lämpötilaan ja valon määrään. Nyrkkisääntönä voisi sanoa kasteluvälin liikkuvan 1-2 viikon välillä.

kylvyssä
Kylpyhetki – väritkin tummenee ruusukkeen kastuessa

Sumuta kasvi läpikotaisin ja laita kuivumaan. Kylvetä, uppokastele, kasvisi 15-20 min kerrallaan.

Kastelutoimenpiteet on hyvä tehdä aamuisin, jotta ilmakasvisi ehtivät kuivumaan päivän mittaan. Kastelun jälkeen ravistele kasvista ylimääräinen vesi, lehtien väliin ei saa jäädä vesipisaroita. Lopuksi aseta ruusuke vielä ylösalaisin pyyhkeen tai talouspaperin päälle kuivamaan n. tunnin ajaksi.

kuivatellaan - kohta ylösalaisin
Kuivattelua kylvyn jälkeen – kohta ylösalaisin (vas. Tillandsia Caput-medusae-medusatillandsia)

Keväällä ja kesällä kasteluveteen voi lisätä erittäin laimeaa lannoiteliuosta, neljäsosa lannoiteohjeen määrästä. Kukkiville kukille tarkoitetut lannoitteet ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Tillandsioille myydään myös ihan omaa sumutettavaa lannoitetta. Lannoita kerran kuukaudessa.

Kivoja kylpy ja hoitohetkiä toivotellen 🙂

-Vihreän peukalon Tiina-

3 Comments

Kommentointi on suljettu.