Lepokausi- lepokaudella lepää sekä kasvi että kasvin hoitaja

Sysksyn auringonsäteiden tankkausta kukkaikkunalla

Me ihmiset täällä pohjolassa olemme tottuneet vuodenaikojen vaihteluun. Syksyllä ihastelemme lehtipuiden värikylläisyyttä ennen lehtien varisemista. Pihoilla haravoidaan ja valmistetaan puutarhaa talvikuntoon. Lehdetön lepokausi alkaa talven ajaksi.
Kevään taas koittaessa lehtipuiden silmut pullistuvat ja myöhemmin uudet, vihreät lehdet täyttävät puut, kasvukausi alkaa.

Nämä yllämainitut elintavat koskevat myös valtaosaa huonekasveistamme. Tosin huonekasvimme eivät pudottele lehtiä noin radikaalisti kuin lehtipuut. Huonekasvimmekin vuoroin kasvavat ja vuoroin lepäävät. Tätä kirjoittaessani kasviemme lepokausi on alkanut valon määrän vähennyttyä ja ilmojen viilennyttyä.

Sekalainen seurakunta

Huonekasvit tarvitsevat lepokauden valon määrän vähentymisen vuoksi. Ne saattavat kitua ja jopa menehtyä, mikäli hoitoa jatketaan kesän valoisien olosuhteiden tavoin runsaalla kastelulla ja lannoittamisella.

Syys- ja talvikautena useimpia huonekasvejamme kastellaan niukasti ja lannoittamisesta tulisi pikkuhiljaa luopua kokonaan. Talven koittaessa lannoitus lopetetaan kokonaan.
Ole tarkkana milloin kastelet, kasvualustan tulee kuivua kasteluiden välillä kokonaan. Kastellessasi kastele juuripaakku läpikotaisin ja anna taas kuivaa kokonaan ennen seuraavaa kertaa.

Onnenapila ja hiussaniainen syysauringossa

Jos ostat uuden kasvin lepokauden aikana, anna sen olla rauhassa ostoruukussa seuraavaan kevääseen.  Keväällä kasveilla on parhaimmat mahdollisuudet juurtua uuteen kasvualustaansa kun kasvu on voimakkaimmillaan. Vaikka sormesi syyhyäisivät mullanvaihtohommiin, niin odottele suosiolla kevättä ja valoisaa aikaa.

Ikäväksemme aika moni kasveistamme kärsii lepokaudella, sillä valon määrä on todella vähäinen. Lisäksi asuntojamme lämmitetään ja ilmankosteus on riittämätön kasvejamme ajatellen. Talvi on todellinen koettelemus kasviharrastajalle.

Tsemppiä syksyn ja talven haasteisiin rakkaitten kasviemme parissa!

Pikkuruinen aasinkorva (Pinkarrow) ja kaverina juurakkovehka (Black velvet)