Brasilialainen hirrrrviö – menninkäisenlehti

Menninkäisenlehden tieteellinen nimi on Monstera obliqua. Tuo sukunimi Monstera on johdettu latinankielisestä sanasta monstrum, joka tarkoittaa epämuodostunutta, peikkoa tai hirviötä. Otsikkoon viitaten menninkäisenlehti on kotoisin Brasiliasta ja se köynnöskasvi.
Menninkäisenlehti aamuauringossa
Viihtyessään tämä kasvi on suhteellisen nopeakasvuinen ja se kasvattaa pitkiä köynnösmäisiä versoja. Kasvutapansa vuoksi se soveltuu hyvin vaikkapa amppelikasviksi.  Sitä voi koittaa kasvattaa myös sammalpaaluun tuettuna, johon se juurtuu pienten ilmajuuriensa avulla. Pieniä ilmajuuria ei saa leikata pois.
Menninkäisenlehdellä on huomiota herättävä lehdistö. Väritykseltään lehdistö on keskivihreä. Lehdet ovat muodoltaan herttamaisia ja ne ovat kooltaan kämmenen kokoisia. Mielenkiitoiseksi lehden tekee se, että siinä on koossapitävä ehyt reuna ja keskiosa lehdestä on epämääräisesti reijittynyt.
Mennikäisenlehden reijittynyttä lehdistöä
Menninkäisenlehti kannattaa sijoittaa hajavaloiseen kasvupaikkaan. Ihan aurinkoisessa tai varjoisassa kasvupaikassa se ei viihdy. Tavallinen huonelämpötila on sille riittävä.
Menninkäisenlehti kuuluu vehkakasvien heimoon ja tämän vuoksi se pitää runsaasta kosteudesta, kastelusta ja sumuttelusta. Kasvualusta ei saisi päästä kokonaan kuivamaan kasteluiden välillä talviaikanakaan. Ahkera lehdistön sumuttelu on sille hyväksi, sillä se alkuperäisestikin kasvaa Brasilian kosteilla suoalueilla. Lehtiä voi myös pyyhkiä kostealla rievulla, se ehkäisee tuholaisten ilmaantumista ja samalla hoituu pölyt pois lehtien päältä.

Kasvukaudella, kesäaikaan, lannoitusta tulisi antaa kerran viikossa. Talvella lannoitetaan kerran kuukaudessa. Helppokäyttöisimpiä lannoitteita minun mielestäni ovat kasteluveteen sekoitettavat viherkasvilannoitteet, joita voi hankkia päivittäistavarakaupoista.

Menninkäisenlehden kasvustoa

Mielestäni menninkäisenlehti on yksi mukavimmista kasveista sen veikeän ulkomuodon ja nopean kasvun vuoksi. Lisäksi se on myös helppohoitoinen.

2 Comments

 1. Anonyymi

  Hei! Osaatko antaa vinkkejä mistä tätä menninkäisenlehteä voisi löytyä? Olen yrittänyt etsiä Helsingistä, mutten löytänyt vielä. Kampin Kaivokukassa oli kallis ja huonokuntoinen yksilö, mutta muutoin ei ole tärpännyt!

  Tykkää

 2. Vihreäpeukaloinen Tiina

  Heipä hei!
  Itse olen ostanut oman mennikäiseni Plantagenista. Löytyykö läheltäsi sellaista? Plantageniin voisi myös mainita että etsit ko kasvia, nniin ehkä voisivat tilata sitä. Myös Tikkurilassa olevassa Viherpajassa kannattaisi vierailla ja kysellä.
  Sitten ihan tavalliset kukkakaupat kannattaa koluta ja esittää toive, ne voivat myös tilata kasvia, onhan se niin trendikäskin .

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.