Pirteät sitruspuut

Kukka- ja puutarhamyymälöissä näkyy nykyisin paljon kirkkaan keltaisen ja oranssin väreissä hehkuvia koristesitruspuita. Usein niiden ympärillä leijailee myös aivan ihana tuoksu, sillä jo yksikin sitruksen kukka tuoksuu suhteellisen voimakkaasti. Sitrukset kukkivat pienin valkein kukin.
Pirteän keltainen sitruuna. Flör kukka & puutarha, Turku
Yleisimmät kaupan olevat sitrukset ovat kumkvatti, jota myös kääpiösitrukseksi kutsutaan (x Citrofortunella microcarpa) ja sitruuna (Citrus limon).
Kumkvatti kasvattaa pienet oranssiväriset hedelmät kun taas sitruuna on meille kaikille tuttu keltainen, soikeanpyöreä hedelmä. Koristesitrusten hedelmät ovat usein kitkeriä ja eivät niin hyvän makuisia kuin mihin olemme tottuneet. Ne onkin jalostettu koristekäyttöön ja syötävät, kaupassa myytävät sitrukset taas hyötykäyttöön. Koristesitruksien hedelmät ovat usein myös aikalailla täynnä siemeniä, eikä niin mukavia syötäviä.
Sitruksien lehtien sanotaan tuntuvan nappanahkalle ja tämä aikalailla pitääkin paikkansa. Lehtien väritys on keskivihreä, ne ovat soikeita ja teräväkärkisiä. Kumkvatilla lehdet ovat kooltaan pienemmät kuin sitruunalla.
Koristesitrukset ovat mainioita huonekasveja, mikäli sinulla on runsasvaloinen paikka tarjottavana näille kasveille. Nämä kasvit viihtyvät muutaman tunnin päivässä jopa suorassa auringonpaisteessa. Eteläikkunalle näitä ei kuitenkaan kannata sijoittaa, sillä aurinko porottaa sinne liikaa ja lehdet palavat.
Valoisassa ja suhteellisen aurinkoisessa paikassa kasvaessaan sitruksia tulee kastella myös aikalailla runsaasti. Multa ei saisi päästä kuivumaan kokonaan. Kokeile sormella multaa ja jos pintamulta vaikuttaa kuivalle, kastele uudemman kerran perusteellisesti. Valoisana ja lämpimänä kesänä tämä voi tarkoittaa kastelua jopa joka toinen päivä.
Sitrukset pitävät kosteasta huoneilmasta ja ahkera vedellä sumuttelu tekee sille hyvää. Sumuttelu estää myös tuholaisten ilmaantumista.
Koristesitruksia lannoitellaan kesäaikaan pari kertaa kuukaudessa. Helpoiten lannoittaminen käy veteen sekoitettavilla viherkasvilannoitteilla.
Kumkvatti l. kääpösitrus, Flör kukka&puutarha, Turku
Ympärivuotisesti viihtyäkseen sitrukset tarvitsevat lepokauden talviaikaan. Tämä tarkoittaa että lämpötilan tulisi talvella laskea n. 12-15 asteeseen ja vähennä kastelua. Talven pimeys ja kuiva huoneilma on haaste sitruksien selviytymiselle.

 

Koristesitrukset ovat kasviryhmien pirteitä väriläiskiä. Niiden siemeniä voi koittaa juurruttaa ja seurata pienen sitruspuun kasvua.