Kiinanrahapuu, lähetyssaarnaajakasvi eli supertrendy – kilpipiilea

Kummallisia lempinimiä kasvilla, joka on nyt näkyvillä kaikkialla. Me kasveista kiinnostuneet, emme ole voineet välttyä törmäämästä tähän pyöreälehtiseen kasviin sisustusjulkaisuissa tai some-maailmassa. Kilpipiilea löytynee varmasti meiltä useimmalta kasveja tällä hetkellä harrastavalta, sillä se on trendikkäistä trendikkäin.
Kilpipiilea ja rahapuut paperipussissa. Pakilan kukkatalo, Helsinki.
Kilpipiilean tieteellinen nimi on Pilea peperomioides. Tämän kasvin on alkujaan löytänyt Norjalainen lähetyssaarnaaja Kiinasta vuonna 1945. Tästä juontaa juurensa sen otsikossa kuvaamani lempinimet kiinanrahapuu ja lähetyssaarnaajakasvi. Kiinasta se on kulkeutunut Intian kautta Norjaan ja sitä kautta yleistynyt Pohjoismaiden kautta ympäri Eurooppaa saavuttaen sen nykyisen surpersuositun asemansa.
Kilpipiilealla on pyöreät lehdet suhteellisen pitkän lehtivarren päässä. Kasvin väritys on keskivihreä. Kilpipiilea sekoitetaan usein hyvin samankaltaiseen kilpimuoriin. Silminnähtävänä erona näillä kahdella eri kasvilla on lehtimuoto. Kilpipiilean lehti on muodoltaan täysin pyöreä kun taas kilpimuorella lehti on hitusen kyynelmäinen, siinä on pikkuruinen terävä kärki.
Valon leikkiä kilpipiilean pyöreillä lehdillä. Flör kukka ja puutarha, Turku.
Nuorena kasvina kilpipiilea on pensasmainen ja lehtiä kasvaa taajassa. Vanhemmiten kasvi kasvattaa runkoa ja lehtiä lähtee koko rungon matkalta. Kasvi näyttää hauskalle `antennimaiselle`, pitkän varren päässa keikkuvine pyöreine

lehtineen.

Kilpipiilea ei vaadi kovin valoista kasvupaikkaa. Hajavaloisessa tai puolivarjoisessa paikassa kasvi viihtyy ja lehdet kasvavat kookkaaksi. Liiassa paahteessa sen lehdet alkavat kellastumaan.
Kilpipiileaa kastellaan vasta kun pintamulta ruukussa on kuivahtanut. Kokeile multaa sormella ennen uutta kastelua. Liiallinen märkyys mädännyttää ja tappaa kasvin.
Tätä kasvia voit lannoittaa parisen kertaa kuukaudessa, kesäkuukausina. Tavalliset, käsikauppavalmisteina myytävät viherkasveille tarkoitetut lannoitteet soveltuvat hyvin. Itse suosin veteen sekoitettavia, liuosmaisia lannoitteita niiden helppokäyttöisyyden vuoksi.
Nuoren kilpipiilean pyöreät lehdet. Viherlassila, Turku.
Kilpipiilea on kiva kasvi, koska se kasvattaa juurelleen pieniä poikasia. Näitä voi irrottaa varovasti ja istuttaa uuteen ruukkuun ja antaa vaikka ystävällesi. Itsellänikin on tällainen vauva-kasvi, jonka sain tuttavaltani Susannalta.

 

Summasummarum kilpipiilea on helppo ja hauskannäköinen kasvi vaikkapa kasviksi jolla aloitat kasviharrastuksen!