Pelargonia, pelakka, pielikukka, pelakuu, pielikki – rakkaalla lapsella on monta nimeä

Varmaan moni meistä tuntee pelargonian ainakin ulkonäöltä, mutta moniko tietää että pelakka on kotoisin eteläisestä Afrikasta? Alkuperäisillä kasvupaikoillaan ne kasvavat karuissa oloissa. Eipä tätä uskoisi kun katselee kotoisia, toinen toistaan upeampia kesäkukkaistutuksia, joissa pelargonia komeilee.

Nykyisin pelargonioita käytetään enemmän kausikasveina, kesäajan. Ennen vanhaan taas pelargonioita talvetettiin viileällä ikkunalaudalla ja kukitettiin taas uudelleen seuraavana kesänä. Tosin vanhat perinteet nostavat päätään ja tiedänkin monen hurahtaneen uudelleen pelargonia harrastuksen pariin.

Isot pelargonian emotaimet saviruukuissa. Kukka ja sisustus Neilikka, Lahti.

Pelargonian tieteellinen nimi on Pelargonium ja suvun sisällä on yli kaksisataa lajia. Siksi puutarhaliikkeissä ja kukkakaupoissa näkee mitä erilaisimpia pelargonioihin kuuluvia kasveja. Toisilla on valtavat ja kirkkaat kukinnot, toiset taas hehkuvat värittyneillä lehdillään ja yhdet taas ihastuttavat sitruunamaisella tuoksullaan.

Kesäkukkaistutuksissamme käytetään perinteisesti kahta erilaista pelargonia lajia ja ne ovat kotipelargoni (Pelargonium Zonale-ryhmä) ja riippapelargoni (Pelargonium pelatatum). Kotipelargoni on pystykasvuinen ja riippapelargonia, riippuva, amppeleihin soveltuva. Värejä ja kukinnon muotoja näistä molemmista löytyy runsaasti.

Yläkuvassa valkoinen Mårbacka pelargonia ja alla pinkki pelakka sateen jälkeen

Kesäkukkana käytettävät pelargoniat kannattaa sijoittaa valoisaan ja aurinkoiseen kasvupaikkaan. Ne vaativat runsaasti valoa kukkiakseen ja voidakseen hyvin. Vähävaloisissa kasvupaikoissa ne eivät kuki.

Pelargoniat eivät ole kaikista `juopoimpia` kesäkukkiamme. Ruukussa saa pintamulta kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Aurinkoisella kasvupaikalla tämä kuitenkin tarkoittaa päivittäistä kastelua. Pelargonioiden kukkiessa kannattaa kosteudesta pitää huolta, kuivuessaan kasvin lehdet alkavat varisemaan.

Kukkivia kasveja kannattaa lannoittaa runsaasti. Pelargonioita voit lannoitella 1-2 krt viikossa. Itse suosin helppoja kasteluveteen sekoitettavia lannoitteita. Käytä kesäkukille tarkoitettua lannoitetta valmisteen ohjeen mukaisesti.

Kukkineita kukkia ja kuihtuneita lehtiä kannattaa poistaa. Kuihtuneet kukinnot kannattaa katkaista ihan koko kukkavarren matkalta, niin että koko varsi ja varren päässä oleva kuihtunut kukinto poistetaan. Näin saat kauniisti kukkivan kasvin koko kesäksi. Pelkkä kuihtuneiden terälehtien poisto ei riitä.

Hento vaaleanpunainen pelargonian taimi. Viherlassila, Turku.

Mikäli innostut talvettamaan kesäpelargoniasi, niin tarvitset viileän ja valoisan tilan talvikaudeksi. Pelargoniat on aika nostaa sisälle kun ensimmäiset hallayöt ilmaantuvat. Sisälle nostettaessa +10 astetta talvilämpötilaksi on hyvä.

Talven aikana kastelun tulee olla hyvin hyvin varovaista, n. kerran kuukaudessa on hyvä kasteluväli tai kun multapaakku on kokonaan kuivunut. Tällöinkin kastelun määrä on vähäinen. Kaada vain tilkkanen vettä niin, että juuripaakku hieman kostuu.

Maaliskuussa voit istuttaa pelargoniat uudelleen, uuteen kesäkukkamultaan ja ruukkuun. Silloin voit aloittaa myös tavanomaisen hoidon. Kun kasvit ovat juurtuneet pari-kolme viikkoa, niin leikkaa kasvista 2/3 osaa pois. Näin saat tuuhean ja haarovan kasvin.

Kevään lämpiminä päivinä voit nostaa pelargonioitasi ulos totuttelemaan ulkoilmaan ja siirtää ne kylmäksi yöksi sisälle. Hallan ja kylmän väistyttyä kokonaan voit nostaa pelakkaksi takaisin ulos kesäkukkaistutuksiin.

Pelargonioiden taimia ja värittyneitä lehtiä. Viherlassila, Turku.

Nauttikaamme aurinkoisista kesän päivistä ja upeista pelargonioistamme!