Superkivat kasviterraariot

Tälläkertaa kerron teille kivoista kasviterraarioista ja niiden tekemisestä. Kasviterraariot ovat erittäin trendikkäitä ja kivoja kotien sisustuselementtejä. Jotkut meistä varmasti muistavat menneiden vuosikymmenten pullopuutarhat ja nämä nykyiset terraariot mukaelevatkin niitä.
Kasviterraariot ovat kasveilla luotuja minimaailmoja lasiastioiden sisälle ja ovat laiskan puutarhurin hyviä kavereita pitkine hoitoväleineen. Ja mikä parasta niiden tekeminen on huippukivaa hommaa!

Avonaiset kasviterraariot ikkunalaudalla

Kasviterraarioita on kahta eri tyyppiä. Umpinaiset suljetut terraariot ja avonaiset terraariot. Näistä kahdesta terraariotyypistä kerron teille nyt tarkemmin.

Suljettu, umpinainen kasviterraario on sananmukaisesti suljettu ja umpinainen. Tämä tarkoittaa, että kasvit ovat istutettuna ja kasvavat suljetussa lasiastiassa. Astiassa saattaa olla korkki tai tulppa, joka sulkee astian.
Umpinaisessa lasiastiassa syntyy kasveille suotuisat olot, ne viihtyvät astian sisällä. Lasiastian sisälle muodostuu valon, lämmön ja kosteuden tiivistymisen yhteistoimintana kasveille soveltuva pienilmasto. Kasvit voivat olla astiassa jopa vuosia ilman uusintakastelua ja hoitotoimia. Nämä kasviterraariot ovat todellakin laiskan puutarhurin ystäviä!

Avoinaiset kasviterraariot ovat avoinaisten lasiastioiden sisään tehtyjä kasvi-istutuksia. Näissä terraarioissa tuo umpinaisten astioiden ”kasvihuone-ilmiö” ei niin kokonaisvaltaisesti toteudu, mutta hoitoväli on kuitenkin pidempi kuin tavallisissa istutuksissa. Mitä avonaisempi astia on sitä useammin uusintakastelu täytyy suorittaa ja mitä pienempi astian suuaukko on sitä harvemmin hoitotoimia tarvitsee tehdä.

Kilpipiilea pyöreässä, avonaisessa kasviterraariossa

No miten kasviterraario sitten tehdään?
Kasviterraarion rakentaminen kannattaa aloittaa astian ja istutettavien kasvien valinnasta. Tähän on hyvä käyttää hetki aikaa ja pohtia minkämoista terraariota haluaa itselleen. Haluatko kenties teemaltaan aavikkomaisen kaktus ja mehikasviterraarion vaiko erilaisista lehtevistä kasveista koostetun kokonaisuuden. Lasiastian koko ja muoto myös sanelee kasvivalintaa, täytyyhän kasvien mahtua astiaan ja vielä kasvaakkin hiukan sen sisällä.

Kasviterraarion tekoa suunnittelemassa ja kasvivalintoja pohtien

Päätettyäsi terraarion kasvimaailman ja teeman on hyvä hetki miettiä kasviterraarion kasvualustakerroksia. Terraarioissa on yleensä n. viisi erilaista kasvualustakerrosta ja ne näyttävät hauskalle lasiastian lävitse, kuin täytekakun eriväriset kerrokset.

Kasvualustakerrokset ovat seuraavat pohjasta lukien.

1. Pohjakerros/salaojakerros, karkeaa soraa
2. Eristekerros, hyttysverkonpalanen tms. + rahkasammal reunoille
3. Aktiivihiilikerros
4. Kasvualusta ja kasvien istutus (kasveille soveltuva kasvualusta/multa)
5. Koristekerros, sammal, hiekka, kivet tms. valitun teeman mukaisesti

Pohjakerroksen/salaojakerroksen soraksi kannattaa valita teeman värimaailman mukaista karkeaa soraa. Kukka- ja muutarhamyymälöissä on saatavilla erivärisiä ja muotoisia soria.

Eristekerroksen voit koostaa vaikkapa vanhasta hyttysverkon palasesta tai muusta maatumattomasta, vettä läpäisevästä kankaasta tms. Jätä verkko reunasta n. sentin verran vajaaksi, jottei se näy rumasti lasiastian ulkopuolelle. Tiivistä rahkasammal tuolle vajaaksi jäävälle osioille. Rahkasammal kannattaa tiivistää tiukaksi, niin saat siistin vaikutelman. Eristekerroksen tehtävänä on pitää salaojakerros puhtaana ja erillään muista kerroksista. Kts. kuva.

Pohjan sorakerrosta ja eristekerros

Kolmanneksi kerrokseksi tulee aktiivihiilikerros. Tämä kerros pitää terraarion puhtaana ja estää levän ja muiden epäpuhtauksien kasvun terraarion sisällä. Akvaarioliikkeet ja nettikaupat myyvät aktiivihiiltä. Itse en tätä kerrosta käyttänyt, kun en innostukseltani sitä mistään siihen hätään saanut. En koe sitä ihan välttämättömäksi.

Neljänneksi kerrokseksi tulee kasvien kasvualusta/multa ja kasvit istutetaan tähän kerrokseen. Kaktuksille ja mehikasveille kannattaa valita kaktusmulta ja lehteville kasveille käy tavan viherkasvimulta. Ota selvää kasveja valitessa, minkälaisessa mullassa ne viihtyvät.

Päällimmäiseksi kerrokseksi kasviterraarioon tulee koristekerros. Tämän materiaalin voit valita terraariosi teeman mukaisesti. Kaktus ja mehikasviterraarioissa on paljon käytetty hiekkaa ja isohkoja kiviä aavikkotunnelman aikaansaamiseksi. Jotkut taas pitävät leikkisistä terraarioista ja luovat tähän kerrokseen hauskoja minimaisemia erilaisilla koristehahmoilla tms.

Valmiit kerrokset erilaisissa kasviterraarioissa

Kerrosten paksuutta kannattaa miettiä ennen istutuspuuhiin alkamista. Kerrospaksuutta sanelee astian ja kasvien koko. Suunnittele kerrokset siten että kasvit mahtuvat terraarion sisälle ja ne pystyy istuttamaan koko juurten syvyydeltä astiaan.

Kasviterraariota työstäessäsi voit tarvita erilaisia ja vähän kummallisiakin työkaluja. Itselläni oli lusikoita, haarukoita, grillipihtejä, suppilo ja viinipullonkorkki. Suppilon kautta kaadoin kasvualustaa astian kapeasta suuaukosta. Osaan työkaluistani tein jatkovarren bambutikusta, jotta yletyin työskentelemään astian sisällä. Viinipullonkorkkiin tökkäsin vanhan orkidean puisen tukikepin, sillä sain kivasti paineltua mullan tiiviiksi korkean astian kapeasta suuaukosta. Työkalujen valinnassa ja tekemisessä on vain mielikuvitus rajana.

Kurkistus kasviterraarion kapeasta suuaukosta

Saatuasi kasviterraariosi valmiiksi on aika siistiä ja kastella se. Kastele kasvualusta perusteellisesti, näet kun vesi valuu pohjan salaojakerrokseen. Anna veden täyttää koko salaojakerros. Tämän jälkeen aseta kasviterraariosi sijoituspaikalleen. Seuraile salaojakerroksen ja multatilan kosteutta astian lasin läpi. Kun kerrokset näyttävät kuiville toista perusteellinen kastelu ja jää taas odottelemaan kuivahdusta. Jatkuva märkyys ei ole terraarion kasveille hyväksi, ne mätänevät liiassa kosteudessa. Kastele uudelleen siis vasta sitten kun kasvualustakerrokset ovat kunnolla kuivat.

Kasviterraariot ovat kivoja kotien eläviä sisustuselementtejä! Toivottavasti sinä sait kipinän terraarion tekoon. Minä ainakin olen hullaantunut näihin! Hauskoja hetkiä kasviterraarioiden työstämisen parissa!