Onnelliset apilat

Nyt jutellaan Oxaliksista – käenkaaleista ja Trifoliumeista – koristeapiloista! Hennot ja herkät apilaiset ovat trendikkäitä ja helpohkoja kasveja, joita on hauska seurata. Ne ovat nopeakasvuisia ja niitä voi kasvattaa sisä- ja ulkokasveina.

Erilaisia koristeapiloita saviruukuissa. Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

Erilaisia käenkaali- ja koristeapilakasveja on runsaasti eri lajisia, niitä on lähemmäs tuhat erilaista.Tämä taas johtaa siihen, että lehtien väritys, koko ja muotokin vaihtelee hurjasti eri lajien kesken. Yhtäkaikki, ne ovat koristeellisia apilan näköisiä kasveja ja siitä ne on helppo tunnistaa kukkakakaupassa. Käenkaalit ovat rotevampia ja tanakampia kasvutavaltaan kun taas koristeapilat ovat herkkiä ja hentovartisia.

Koristeapiloiden erilaisia lehtikuvioita. Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

Näitä kasveja voi käyttää niin sisäkasveina kuin ulkokasveinakin kesäkukkien tavoin. Ulkona käytettynä ne usein hävitetään syksyn tullen muiden kesäkasvien joukossa ja käyttö on tällöin kesäkauden kestävää. Koitappa katsoa tällöin mullan alle. Sieltä löydät käpymäisiä, pikkuruisia, mukuloita. Halutessasi voit kaivaa ne ylös, puhdistaa ja talvettaa viileässä kellarissa turpeeseen peitettynä. Kevään koittaessa ne voi istuttaa uudelleen, aloittaa hoidon tavanomaiseen tapaan ja pian apilaiset taas nostavat päätään mullan alta. Näitä suomumaisia mukuloita voi ostaa keväisin myös puutarhamyymälöistä.

Vinkkasin tuossa tekstin alussa, että näitä apila-kasveja on hauska seurata. Niin onkin, ne kääntävät lehtensä nopeasti valoon päin, tämä on miltei silmin havaittavaa. Koko kasvi on nopsasti vinksallaan valon suuntaan. Iltaisin kasvi käy `nukkumaan`ja supistaa lehtensä suppuun. Itse kääntelen omia kasvejani joskus jopa kerran päivässä, jotta kasvusto ei liikaa taivu valon suuntaan. Näin kasvusto pysyy suht suorana, ikkunalaudalla kun ovat. Kaiken tämän päälle käenkaalit ja koristeapilat kasvavat nopsasti. Uusia lehtiä kehittyy ja pikkuruisia kukkia nousee tiuhaan tahtiin mullan joukosta.

Nukkuva, punalehtinen käenkaali

Oxalikset ja Trifoliumit pitävät valoisasta kasvupaikasta, mutta eivät ole ihan parhaimmillaan suorassa auringon paahteessa. Auringon paahde saattaa haalistuttaa lehtien väritystä ja kuivumisen vaara on tuolloin olemassa myös. Paras sijoituspaikka kasville olisi runsasvaloinen paikka, johon luonnonvalo pääsisi siivilöityneenä. Itselläni nämä ovat viherkasviryhmien lomassa, jossa etummaisena ovat auringosta pitävät kasvit. Näiden auringonpalvojien takana ovat kasvit, mukaanlukien käenkaalit ja apilat, jotka pitävät runsaasta valosta, mutta eivät paahteesta. Toinen vaihtoehto on sijoittaa apilaiset hieman sisemmälle huoneeseen aurinkoisen ikkunan luota, mutta vain hieman, sillä luonnonvalo ja valoisuus on tärkeää tämän kasvin kasvun kannalta.

Käenkaalit ja apilat pitävät runsaasta kosteudesta. Kasteluntarpeen määrittäminen käy helposti sormella kokeilemalla. Mikäli pintamulta on kuivan oloista, muutaman sentin syvyydeltä on aika kastella uudelleen. Kokeile multaa muutaman kerran viikossa ja tarkista onko tarvetta kastella. Kasveja ei kuitenkaan saa hukuttaa, vaan mullan pinnan pieni kuivahdus on tärkeää.

Lannoittaminen on käenkaalien ja apiloiden mieleen. Parhaan lannoitetuloksen saat, siis tuuheamman ja hyvinvoivan kasvin, kun sekoitat kasteluveteen nestemäistä viherkasvilannoitetta vaikkapa puolet ohjeen määrästä. Lannoita kesäkautena jokainen kastelukerta. Tasainen lannoitus on hyväksi näille apilaisille.

Koristeapilat vanhassa matkalaukussa. Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

Mikäli käenkaalisi tai apilasi jostain syystä kupsahtaa, pääsee vaikkapa kuivumaan. Silloin lehdistö voi huonosti ja voi jopa kuolla kokonaan pois. Kasvi on ränsistyneen näköinen. Tällöin kannattaa palata lähtöruutuun ja miettiä uudelleen, onko kasvin sijoituspaikka oikea, valoisa ja aloittaa kasvin hoito normaaliin tapaan. Kasvi saattaa vielä elpyä, sillähän on ne suomuiset mukulat siellä mullan alla.

Käenkaalit ja apilat ovat trendikkäistä trendikkäimpiä nyt. Mikäli ihastuit näihin apilaisiin, niin sen hankkiminen on nyt helppoa, sillä niitä on nyt kukka- ja puutarhakaupoissa runsaasti erilaisia kaupan.

Kivoja hetkiä sinulle onnellisen apilan kanssa!