Luurankoja lehdissä, elefantin korvia ja raidallisia varsia – Alokasiat

Nyt esittelen teille erikoisen näköisen, mutta niin ihanan porukan! Alokasiat saavat nyt puheenvuoroni.
Alokasiat ovat juuri nyt myös viherkasvitrendien top ten ryhmään kuuluvia ja tämä on yksi syy, miksi haluan kertoa teille niistä hieman enemmän.

Luurankolehtinen Alocasia sanderiana – hopea-alokasia. Fat Cat House & Garden, Tukholma

Alokasiat kuuluvat vehkakasveihin ja niillä on juurissaan mukulat. Alokasioiden sukuun kuuluu yli sata lajia ja siksi saatat nähdä kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä lehdiltään ja muutoinkin ulkoiselta olemukseltaan erilaisia alokasioita. Joillain on luurankokuvioiset lehdet, toisella taas raidallinen varsi ja yhden lehti on iso kuin elefantin korva. Yhtä kaikki, ne ovat sukulaisia toisilleen ja siksi hoito-ohjeet ja muut näiden kasvien elämään liittyvät tiedot ovat aikalailla yhteneväiset.

Kaikille vehkakasveille on yhteinen tuntomerkki puikelomainen kukinto, samanmoinen kuin vehkakasveihin kuuluvilla flamingonkukalla ja kallan kukallakin on. Alokasiat kuitenkin loistavat erikoisilla lehdillään ja niiden kukinto on mitätön. Tämän vuoksi usein kehoitetaankin poistamaan alokasian kukinnot. Kukkiminen on kasveille voimanponnistus ja tällöin kaunis lehdistö ja koko muu kasvi kärsii.

Alocasia macrorrhizos – jättialokasia, elefantin korvineen ja nimensä mukaisesti suureksi kasvava! GardenLiving, Espoo

Monet sanovat näiden kasvien olevan hankalia. Vaativat runsasta kastelua, mutta sitten kuitenkin mätänevät liikaan kosteuteen. Viihtyvät puolivarjossa, mutta kärsivät valon puutteesta….. Koita nyt sitten pitää tuollainen kranttu hengissä……
Eipä hätää, koitan hieman avata, miksi se on tuollainen ja miten sitä voisi miellyttää niin että elinaika olisi mahdollisimman pitkäkestoinen.

Lähdetään liikkeelle siitä, että alokasiat ovat kotoisin Aasiasta ja Itä-Australiasta. Nämä kasvit ovat troopisen, lämpimän ja kostean, ilmaston kasveja. Lisäksi alkuperältään ne kasvavat sademetsien alakerroksissa, johon auringonvalo suodattuu yllä olevien kasvustojen lehtien siivilöimänä. Nämä ovat hyviä tiedonjyväsiä kun alamme miettimään kasvin sijoittamista ja hoitoa kotioloissamme.

Alokasiat pitävät hajavaloisesta kasvupaikasta. Lehdet palavat ja vioittuvat suorassa auringon paisteessa. Hajavalo tarkoittaa sitä, että voit sijoittaa kasvin runsasvaloisalta ikkunalta sisemmälle huoneeseen, luonnonvalon ulottuville kuitenkin.
Tavallinen huonelämpötila on tälle kasville ok.

Kastelusta ja hoidosta.
Alokasioiden ollessa mukulajuurisia kasveja, suosittelen kastelemaan niitä alakautta, päältä kasteltaessa mukulajuuret helposti mätänevät. Kastele joko aluslautasen kautta tai jos sinulla on mahdollisuus, erinomainen vaihtoehto on istuttaa alokasia altakasteluruukkuun. Tämä kasvi tarvitsee runsaasti kastelua, parisen kertaa viikossa mikäli kastelet aluslautasen kautta ja altakasteluruukussa säiliö saa olla tyhjänä n. 3 pvä ennen uutta täyttöä. Kasteluveden tulee olla n. kädenlämpöistä, ei kylmää. Nämä ohjeet pätevät mikäli valo ja lämpötila ovat sille oikeat.
Lannoittaa voit kasvukaudella, kevät- ja kesäaikaan. Lannoitteeksi käy tavalliset kaupan olevat ruukkukasvilannoitteet ja näitä voit käyttää ko. lannoitevalmisteen ohjeen mukaisesti.

Alocasia zebrina – seepra-alokasia omaa raidalliset ja pitkät lehtivarret! Ihana! Zetas puutarhamyymälä, Tukholma

Alokasiat pitävät kasvurauhasta ja viihtyvät usean vuoden samassa ruukussa ja mullassa. Mullanvaihdon ollessa ajankohtainen kasvualustaksi käy aivan tavallinen ruukkukasvimulta.

Alokasiat ovat persoonallisia ja huomiota herättäviä viherkasveja. Tässä postauksessa olen keskittynyt yleisimpiin kaupan oleviin lajeihin. Mikäli käytät Pinterestiä, suosittelen laittamaan hakusanaksi Alocasia niin näet hurjan määrän mahtavan näköisiä kasveja! Nämä kasvit ovat varmasti viherryhmien kauniita katseenvangitsijoita!