Sillä sipuli ja muita keväisiä mukuloita

Kevät kukkii kukkakaupoissa parhaimmillaan! Tähän ajankohtaan kuuluvien sipulikukkien valikoima on juuri nyt runsaimmillaan. On ihana kulkea kaupungilla ja ihastella kevään väriloistoa kukkakauppojen ulkosomisteissa. Vihdoinkin lämpötila antaa myöden laittaa eläviä kasveja ulkotiloihin. Ihanaa!

Siniset helmililjat, joita helmihyasinteiksikin joskus kutsutaan. Viherlassila, Turku

Tässä kirjoituksessani keskityn kevään sipuli- ja mukulakasveihin. Pääsiäinen lähestyy ja nämä kasvit kuuluvat olennaisesti pääsiäisen aikaan.

Kevään sipulit ja mukulat ovat helppohoitoisia sesonkikasveja. Niitä ei juurikaan tarvitse kastella, sillä kaikki voima ja ravinteet sijatsevat sipulissa/mukulassa. Anna silloin tällöin tilkka vettä, vaikkapa max. desilitra kerrallaan. Huolehdi että kasteluiden välillä multa kuivuu rutikuivaksi.
Mikäli kasvisi ovat ulkona, vaikkapa parvekkeen koristeena, kastelua tarvitaan vieläkin harvemmin. Liian runsas kastelu kasvattaa kukkien vartta turhan pitkäksi ja pahimmassa tapauksessa sipuli/tai mukula alkaa mädäntyä, eikä siitä seuraa mitään hyvää.
Lannoitusta nämä eivät tarvitse, poweri sijaitsee sipulissa.

Krookukset ovat kevään mukulakasveja ja soveltuvat hyvin vaikkapa pääsiäiskattauksen koristukseksi!

Kukinta-aika näilla kasveilla on lyhyt, sesonkikestoinen. Säilyvät siis koristeellisina ja parhaimmillaan pienen ajan ehkä viikon tai kaksi. Lisää kestoa näille saat, mikäli nostat ne vaikkapa yön ajaksi viileämpään paikkaan tai ulos, nyt kun yöpakkasetkin ovat hellittäneet. Onneksemme nämä kevään kukkijat ovathinnaltaan niin edullisia, että voimme hankkia uusia kuihtuneiden tilalle suhteellisen huokeasti.

Perunanarsissi, jota myös morsiusnarsissiksi kutsutaan, omaa ihastuttavan ja suht voimakkaan tuoksun. Viherlassila, Turku

Kukinnan mentyä voit istutella, lehdiltään ja kukiltaan kuihtuneet sipulit/mukulat maahan. Älä kuitenkaan odota loisteliasta kukintaa heti seuraavana keväänä. Sipulit huilaavat ja keräävät voimia pari kasvukautta ja vasta muutaman kevään jälkeen nayttävät taas parhainta kukkaloistoaan.

Pikkunarsissit, tetenarissit, hauskoissa koreissa. Viherlassila, Turku

Nauttikaamme kevään kukkijoista!
Iloa ja aurinkoa sinulle!