Nyt lähdetään käpälämäkeen!

Käpäläsaniainen, ihana karvainen kaveri!
Haluan tuoda teille tutuksi kivan ja vähän erilaisen viherkasvin, käpäläsaniaisen. Tämän kasvin virallinen tieteellinen nimi on Davallia. Voi olla että tämän kasvin ulkonäkö jakaa meitä puolesta ja vastaan, sillä sen juuristo on aikalailla erikoinen, sananmukaisesti käpälämäinen.

Tämä saniaiskasvi on kiva lisä saniaiskasvien porukkaan ja sitä näkeekin nyt aikalailla kukkakauppojen ja puutarhaliikkeiden valikoimissa. Eikä suotta, sillä tämä matalakasvuinen ja tuuhea saniainen ei ole ollenkaan niin herkkänahkainen kuin muut yleisesti viherkasveina käytettävät saniaiset. Käpäläsaniainen ei ole niin vaatelias kosteuden suhteen kuin sen lajitoverit ja siksi se menestyykin paremmin meidän kotioloissamme.

Käpäläsaniaiset käpälineen, Viherlassila, Turku

 

Käpäläsaniaisen tunnistaa helposti sen karvaisista juurista, jotka ulottuvat ruukun ulkopuolelle. No miksi sillä on sitten tuollaiset, eläimelliset juuret? Siksi, että se luonnossa kasvaa epifyyttisesti. Tuo sanakummajaninen, epifyytti, tarkoittaa että se kasvaa luontaisesti jonkun pinnalla, esimerkiksi jossakin oksanhangalla tai puunrungolla eikä maassa, mullassa. Nuo karvaiset juuret takertuvat tuolloin oksan ympäri ja kasvi kiinnittyy niilla kasvualustaansa. Lisäksi nämä juurenlonkerot nappaavat erittäin tehokkaasti ilmasta kosteuden ja ravinteet kasvin käyttöön.
Älä kuitenkaan huoli, sinulla ei tarvitse kotona olla puunrunkoa, jolle tämän kasvin istutat. Käpäläsaniaisilla on myös maan alle, multaan, menevä juuristo ja kaikki kukkakaupoissa myytävät kasvit ovat ihan tavallisesti mullassa ja ruukussa. Mutta nyt tiedät, miksi ne juuret haluavat päästä myös ruukun pinnalle.

Käpälämäiset juuret, Viherlassila Turku

Käpäläsaniainen kannattaa sijoittaa runsasvaloiseen paikkaan, ei kuitenkaan auringonpaahteeseen. Nämä kasvit ovat mukavia amppelikasveja, mutta yhtähyvin voit käyttää niitä ilman amppelia pöydällä tai ikkunalaudalla.
Kasvi viihtyy hyvin normaalissa huonelämpötilassa ja alle +15 asteen lämpotilassa se ei menesty.

Kastelua tämä karvainen kaveri tarvitsee runsaasti. Uppokastelu on tälle kasville kaikkein mieluisin. Upota ruukku ja karvainen juuristo veteen kerta-pari viikossa. Sumuttelu on myös poikaa tälle kasville, saat sumutella niin ahkeraan kuin vain viitsit.

Lannoittamisen suhteen toimitaan aivan normaalisti. Kesäaikaan, kasvukaudella, voit lannoitella lannoitevalmisteen ohjeen mukaisesti. Suosittelen kasteluveteen sekoitettavia nestemäisiä viherkasvilannoitteita.

Käpäläsaniaisen lehdistöä. Kukka&Puutarha Flör, Turku

Sitten vieä yksi mukava juttu. Jos kaverisi ihastuu käpälämäiseen kaveriisi, niin tätä kasvia on helppo jakaa kaverille kans! Katkaise palanen karvaista juurta, jossa muutama lehti mukana. Tämän juurenpalasen voi istuttaa omaan ruukkuunsa. Istuta niin pintaan kuin vaan mahdollista. Kasvi alkaa juurtua ja kasvaa uudessa ruukussaan.

Kertakaikkisen mainio kasvikaveri, joka miltei on myös karvainen lemmikki!