Pullea rahapuu

Nyt tuon teille tutuksi rahapuun, herttaisen paksukaisen, pulleine lehtineen.

Tämä kasvin tieteellinen nimi on Crassula ovata ja sillä on jopa kaksi virallista suomenkielistä nimeä, meille varmastikkin tutumpi rahapuu, mutta yhtä hyvin kasvia voi kutsua rahapaunikoksi.

Pulleat rahapuut, & Other Stories, Helsinki

Rahapuusta on olemassa paljon erilaisia lajikkeita. Tämä aiheuttaakin joskus kukkakaupassa hämmenystä, sillä olemme tottuneet tavanomaiseen rahapuuhun ja kukkakaupan valikoimissa saattaa olla oudon näköinen kasvi rahapuun nimilapulla varustettuna. Summa summarum rahapuun eri lajikkeilla on erilaisia lehtimuotoja sen tutun pyöreähkön lehden lisäksi. Lehdet saattavat olla torvimaisia, lainereunaisia tai eri kokoisia totutusta.

Rahapuu kuuluu mehikasveihin ja se on kotoisin Afrikan savanneilta. Mehikasvit varastoivat itseensä vettä ja ravinteita. Mehikasvit ovat varustautuneet pitkiin kuiviin kausiin kasteluiden välillä. Rahapuukin varastoi vettä ja ravinteita paksuun varteensa ja pulleisiin lehtiinsä.

Erilaisia rahapuu-lajikkeita, Järvenpään kukkatalo, Järvenpää

Rahapuun sijoittaminen ja hoito
Rahapuu kannattaa sijoittaa kodissa kaikkein aurinkoisimmalle paikalle. Tämä kasvi on harvoja suoranaisessa auringonpaahteessa viihtyviä. Rahapuulla on niin paksut lehdet, etteivät ne pala helposti. Sijoituspaikaksi siis mahdollisimman aurinkoinen ja valoisa paikka. Varjoisassa kasvupaikassa rahapuu kasvattaa honteloa ja huonovointista kasvustoa ja kuihtuu.

Rahapuun ollessa mehikasvi, kastelun tarve on vähäinen. Multa saa kuivaa reippaasti kasteluiden välillä. Aurinkoisellakin paikalla kesäaikaan kasteluväli voi olla pari viikkoa. Liiallisella kastelulla rahapuu mätänee ja kuolee herkästi. Kun multatila on kuivunut kokonaan, ihan kokonaan ja ihan kuivaksi,on perusteellisen uudelleen kastelun aika.Kokeile multaa sormella varmistaaksesi sen kuivuuden ennen uutta kastelua. Mikäli ruukun pohjassa on reikä ja käytät aluslautasta, älä jätä seisovaa vettä aluslautaselle. Liika märkyys on rahapuun varma kuolema.

Rahapuuta voi lannoittaa miedommin kuin muita kasveja. Voit puolittaa lannoitevalmisteen ohjeen ilmoittaman määrän.

Rahapuun viihtyessä se kasvattaa suhteellisen tiivistä kasvustoa. Jos haluat haaroittuneen rahapuun, kasvia kannattaa leikata. Leikkaa keväällä kasvin latvasta n. 5-7 cm. pitkät pätkät ja kasvi haarautuu leikkauskohdasta. Leikatut pätkät voit laittaa multaan, jätä niihin kaksi tai kolme ylintä lehteä ja aseta ne mullalla täytettyyn ruukkuun. Kasvi juurtuu näistä ns.latvapistokkaista. Voit koittaa myös pelkän lehden juurrutusta. Kuivata irroitetun lehden leikkauspinta kuivaksi ja laita sitten lehden tyvi (leikkauspinta) n. 0,5 cm syvyydelle multaan. Tällöin puhutaan lehtipistokkaasta.

Rahapuulle soveltuu kaktusmulta. Kaktusmultaan on sekoitettuna hiekkaa ja se on kaktuksille ja mehikasveille kaikkein soveltuvin kasvualusta hyvän veden läpäisevyyden vuoksi. Vesi ei jää turhaan seisomaan kasvualustaan.

Rahapuita ja muita kasveja, Puutarhaliike Zetas, Tukholma

Oikein sijoitettuna, valoisalla kasvupaikalla,rahapuu on kiitollinen ja pitkäikäinen kasvi! Se soveltuu laiskalle ja unohtelevalle hoitajalle, koska ei ota nokkiinsa pitkistäkään kuivista kausista, eikä ole niin tarkka lannoituksenkaan suhteen. Suosittelen, mikäli aurinkoinen tai runsasvaloinen paikka kodista löytyy!

Vanha uskomus myös kertoo rahapuun viihtyvän siellä missä on rahaa…. Kannattaa siis noudattaa yllä olevia ohjeita, jotta rahapuulla on mahdollisimman hyvä olla 😉