Viehkeä viheradiantumi

Esittelen ihanan ja herkän viheradiantumin, mutta hieman kinkkisen kaverin. Viheradiantumi on olemukseltaan hento ja herkkääkin herkempi. Sillä on viehkeä heleänvihreä lehdistö, ohuet lankamaiset versot ja miltei läpikuultavan ohuet, pienet lehdet.

Viheradiantumit kauniissa saviruukuissa, Kukka&Puutarha Flör, Turku

Mielestäni tämä kasvi sopii esittelyyn juuri nyt sen keväisen vihreyden ja heleyden vuoksi. Lisäksi näitä söpöyksiä näkyy juuri nyt kasveja myyvien liikkeiden valikoimissa runsaasti.

Viheradiantumi kuuluu saniaiskasveihin ja tämän vuoksi sillä on joskus tummia pisteitä lehdyköiden alapinnalla. Ne ovat saniaiskasveille tyypillisiä itiöpesäkkeitä. Niitä ei tarvitse säikähtää, ne kuuluvat kasvin kasvuun. Saniaiset lisääntyvät luonnollisesti itiöistä, eivätkä kehitä siemeniä kuten valtaosa muista kasveista tekee.

Viheradiantumilla niinkuin monella muullakin kasvilla on lempinimiä. Jos olet joskus kuullut puhuttavan pelkästään adiantumista tai hiussaniaisesta, niin kyseessä on ollut tämä kasvi. Viheradiantumilla on myös kaunis englanninkielinen nimi Maidenhair Fern. Virallinen nimi kasville on viheradiantumi ja tieteellinen nimi on Adiantum raddianum.

Viheradiantumin heleänvihreitä ja herkkiä lehdyköitä, Kukka&Puutarha Flör, Turku

Viheradiantumin sijoituspaikasta ja hoidosta.
Tämä kasvi kannattaa sijoittaa hajavaloon tai kevyeen varjoon. Kasvaahan se alkuperäisestikkin Brasilian sademetsien aluskasvillisuudessa, jonne ei ole suoraa auringon paistetta. Lehdet ovat niin ohuet, että varmasti kuivuvat ja palavat liiassa auringossa. Ihan pimeässäkään tämä kasvi ei viihdy.
Tavallinen huoneen lämpötila (n. +20 astetta) on hyvä viheradiantumille.

Viheradiantumin kastelun kanssa tulee olla tarkka. Mullan tulisi kuivahtaa kevyesti kasteluiden välillä, mutta ei saa kuivua kokonaan. Kehoittaisin kokeilemaan multaa sormella. Mikäli multa tuntuu kuivahkolle ja hitusen kostealle voi perusteellisen kastelun tehdä. Kastele multaa (ruukun reunoilta) ja vältä kasvin päältä kastelua. Kasvuston päältä tuleva vesi hidastaa ja tyrehdyttää kasvin kasvua. Seisovaa ja jatkuvaa märkyyttä tämä kasvi ei kestä.
Viheradiantumi rakastaa kosteaa huoneilmaa.  Ahkera ja säännöllinen sumuttelu vedellä saa kasvin elinvoimaiseksi ja herkät lehdykät loistamaan!

Lannoittamisesta.
Viheradiantumia voi lannoittaa miedommin kuin muita kasveja. Voisi ajatella, että puolittaa tavanomaisen lannoiteohjeen määrän. Tämä ohje pätee kasvukaudella kevät- ja kesäaikana, talvikaudella ei tarvitse lannoittaa.

Viheradiantumin muita hoitotoimia.
Hoitotoimia tehdessä kuivat lehdet ja versot kannattaa leikata kasvin tyvestä poikki. Näin viheradiantumi säilyy siistin näköisenä.

Viheradiantumin lisäys.
Tämän kasvin lisääminen käy helpoiten jakamalla. Toimenpide kannattaa ajoittaa alkukevääseen, maalis-huhtikuun alkuun. Jakaminen tarkoittaa koko kasvin jakamista ,juurineen päivineen, pienempiin palasiin. Tämän jakamisen voi tehdä vaikkapa leipäveitsen tms. avulla. Jaetut kasvinosat istutetaan omiin ruukkuihinsa. Toimenpide kokonaisuudessaan edellyttää varovaisuutta, jotta kasvi säilyy radikaalista jakotoimenpiteestä elävänä. Terve ja hyvinvoiva juuristo on kasville elinehto.

Viheradiantumin herkkä olemus ja lankamaiset versot, Kukka&Puutarha Flör, Turku

Viheradiantumi on yksi kauneimmista viherkasveistamme. Tätä kasvia suosittelen kasviharrastajalle, joka muistaa säännölliset hoitotoimet ja muistaa viheradiantumin kasteluntarpeen.

Viheradiantumi on oiva valinta, mikäli harkitset trendikkään kasviterrarion tekemistä! Lasin sisällä ilma ja kasvualusta pysyy sopivan kosteana tälle kasville.

Toivotan ihania hetkiä herkän ja kauniin viheradiantumin parissa! Äläkä huoli, mikäli epäonnistut tämän herkkähipiäisen kasvin kanssa! Voit ajatella ihailevasi tätä viheradiantumia kausikasvin tavoin, onhan se keväiseen aikaan oikein passeli ilontuoja heleän vihreän kasvustonsa myötä! Ja ainahan voi hankkia uuden, mikäli käy köpelösti 🙂