Kasviesittelyssä trendikäs kumiviikuna

Tutustumme tässä tekstissä trendikkääseen kumiviikunaan. Näyttävään ja suurikokoiseksi kasvavaan viherkasviin. Kumiviikuna saattaa kasvaa suotuissa kasvuolosuhteissa ja oikealla hoidolla jopa parimetriseksi.

Sanotaan että rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin kumiviikunallakin on monta ns. lempinimeä. Olet varmasti kuullut puhuttavan fiikuksesta, kumipuusta tai huonekumipuusta. Ihan virallinen kasvitieteellinen nimi tälle ihanuudelle on kuitenkin kumiviikuna ja tieteellinen nimi on Ficus elastica.

Kumipuu on tehokas ilmanpuhdistaja-kasvi ja tämähän on ainoastaan mukava juttu sen kauniin ulkomuodon lisäksi. Tämä kasvi on erittäin perinteinen viherkasvi, mutta tällähetkellä myös kasvitrendien kuuminta aallonharjaa!

Haaroittuneita kumiviikunoita saviruukuissa, puutarhaliike Zetas, Tukholma

Kumipuun nimi tulee siitä, että leikattaessa tai kasvin pinnan vaurioituessa se vuodattaa valkoista, kumimaista maitiasnestettä. Tämä ei kuitenkaan ole kumia vaan kasvin solujen välissä olevaa ravinteita kuljettavaa nestettä. Tämä ei ole myrkyllistä (HUS-myrkytystietokeskus).

Kumiviikunan lehdet ovat suurikokoiset ja soikeanpyöreät. Lehti on n. 8 cm leveä, lehden pituus saattaa olla jopa 25 cm. Väriltään lehdet ovat tumman vihreitä, joissakin nykyään kaupan olevissa lajikkeissa miltei mustanpuhuvan vihreitä. Tästä kasvista on olemassa myös valkokirjavia lajikkeita. Uudet lehdet ovat punertavalla rullalla kasvin huipulla ja ulkonäöltään teräväkärkistä piikkiä muistuttavia.

Kumiviikunoiden lehdistöä ja teräväkärkisiä uusia lehden alkuja, Kukka&Puutarha Flör, Turku

No millaiseen paikkaan tämä kasvi-ihanuus kannattaa sijoittaa?
Hajavaloinen kasvupaikka on kumiviikunalle kaikkein suotuisin. Sanoisin, ettei tämä kasvi viihdy suoranaisessa ja tasaisessa paahteessa tai pimeässä ja varjoisessa paikassa. Paahteessa sen lehdet haiduttavat liikaa ja nuupahtavat. Liian pimeässä se taas varistaa lehtensä ja kärsii.
Huoneläpötila (n. +20 astetta) on tälle kasville hyväksi. Vetoinen paikka aiheuttaa lehtien varisemista ja kasvin huonovointisuuttaa.

Kumiviikunan kastelusta. Kasteluhommiin kannattaa ottaa sormituntuma avuksi. Kastelun aika on kun olet sormella koittanut sen, että mullan pinta (n. 5 cm.n syvyydeltä) on kuivahtanut mutta syvemmältä multa tuntuu vielä kosteahkolta. Silloin multa kastellaan perusteellisesti ja sitten taas odotellaan pintamullan kuivahdusta. Tämä kasteluohje pätee kasvukaudella. Kasvin levätessä, lepokaudella, multa saa kuivahtaa kokonaan ennen seuraavaa kastelua. Kasvu- ja lepokauden määritelmästä olen kirjoittanut aikaisemmissa teksteissäni täällä.
Tärkeä pointti kastelussa on että maltat odotella pintamullan kuivahtamista ennen seuraavaa kastelua ja vasta sitten  kastelet perusteellisesti. Mullan kevyt kuivahtaminen antaa kasvien juuristolle tarpeellisen hapenottotauon. Useimmiten liikakastelu on kasvien tappaja.

Suuri kumiviikuna, Kukkakauppa Ginkgo, Tukholma.

Kumiviikunan lannoittamiseen annan seuraavan ohjeen. Voit hankkia kukkakaupasta tai puutarhaliikkeesta jonkin viherkasveille tarkoitetun yleislannoitteen ja käyttää sitä valmisteen ohjeistuksen mukaisesti. Erikoislannoitteita tälle kasville ei tarvita. Talviaikana, lepokaudella lannoittaminen keskeytetään.

Leikkaamisesta ja lisäämisestä. Kumiviikuna sietää hyvin leikkaamista. Tämän kirjoituksen ensimmäisessä kuvassa näet leikattuja kumiviikunoita. Ne ovat haarautuneet leikkauksen jälkeen. Voit leikata latvuksesta palan pois, jonka pituus on n. 10 – 20 cm.ä. Tämän ns. latvapistokkaan voit juurruttaa vaikkapa trendikkäästi lasipullossa tai lasissa, vedessä. Jätä latvapistokkaaseen jäljelle 2-3 ylimmäistä lehteä ja taita ylimääräiset alemmat lehdet tyvestä poikki. Pyyhi lehtiarvesta valuva maitiaisneste pois. Koita saada poistetun lehden jättämä arpi juurrutusastiassa veden alle, tähän kohtaan kasvavat juuret helpoiten. Juurten kasvettua kunnolla, voit istuttaa kasvin multaan.

Kaupan olevia kumiviikunoita, Kukka&Puutarha Flör, Turku

Hoitotoimiin, kasteluiden yhteydessä, kannattaa aina sisällyttää myös lehtien alapintojen tarkkailu. Miksikö? Siksi, että lehtien alapinnoille ilmaantuvat joskus ne ei toivotut vieraat… tuholaiset….  Tosin kumiviikuna ei onneksemme ole näitä tuholaisherkimpiä kasveja. Säännöllistä tarkkailua tuholaisten varalta on kuitenkin hyvä tehdä, jotta pääsee mahdollisen ongelman kimppuun ajoissa.

Kumiviikunat pitävät vedellä sumuttelusta, mutta eivät sitä välttämättä vaadi . Lisäksi lehdistöä voi pyyhkiä pölystä puhtaaksi veteen kostutetulla liinalla, näin kasvi säilyy kauniina ja kiiltävälehtisenä. Vedellä sumuttelu ja pyyhintä myös ennaltaehkäisevät tuholaistartuntoja.

Meidän onneksemme näitä kaunokaisia näkyy nyt paljon kukkakauppojen ja puutarhaliikkeiden myyntihyllyillä! Toivottavasti tämä kirjoitus sai sinut innostumaan kumiviikunasta. Ne ne ovat hoidollisesti helppoja ja ulkonäöltään mahtavia kasveja!