Mullanvaihdon tositoimet! – Nyt viedään homma maaliin!

Aikaisemmat blogi-postaukseni ovat valmistelleet tähän tulevaan mullanvaihtoon.

Terhakka maija, uudessa saviruukussaan.

Nyt tiedämme milloin kasville kannattaa suorittaa uudelleenistutus ja miksi sitä ei tarvitse joka kevät tehdä. Tiedämme minkä kokoinen on uuden, suuremman ruukun oltava, jotta se on kasvin kasvun kannalta tarkoituksenmukainen. Sitten osaamme ostaa oikeanlaista multaa, sitä missä lukee kukka- tai kestomulta, kaktuksille ja mehikasveille kaktusmultaa ja orkideoille orkideamultaa. Hienoa! Aletaan hommiin!

Klusiat

Mullanvaihtohommiin valmistaudutaan jo edellisenä iltana. Tällöin on hyvä kastella kaikki toimenpiteeseen joutuvat kasvit läpikotaisin. Miksikö, siksi että  kasvi on parhaassa nestejännityksessä ja hyvinvoivana tulevaa operaatiota ajatellen ja siksi että se irtoaa vanhasta ruukusta helpommin multapaakun ollessa kostea.

Sitten varsinaiseen tekemiseen!

Ota kaikki tarvikkeet valmiiksi ja suojaa työskentelyalue.

Irroita kasvi vanhasta ruukusta varoen, etteivät juuret vauroituisi. Puhdista irtoava multa juuriston ympäriltä varovasti. Jos kasvi on vanha ja sillä on erittäin paksuja ja puumaisia juuria paljon, voi niistä leikata varoen pois n.1/3. Ohuet ja rihmaiset juuret ovat kasville erittäin tärkeitä, varo vaurioittamasta niitä.

Uuden ruukun istutusvalmistelut. Jos ruukun pohjassa on reikä, peitä se vaikkapa kivellä tai vanhan ruukun sirpaleella. Näin multa pysyy ruukun sisällä ja ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois aluslautaselle. Ruukun ollessa umpinainen, ilman reikää, niin laita ruukun pohjalle salaojakerros esim. kevytsoralla tai karkealla, suurirakeisella (raekoko n.1 cm halk.) hiekalla. Salaojakerroksen syvyys on n. 1/3 ruukun syvyydestä. Eristä salaojakerros multakerroksesta vaikkapa suodatinkankaan palalla tai vaikkapa suodatinpussilla, jotta multa pysyy omalla puolellaan ja ylimääräisen veden on mahdollisuus valua salaojakerrokseen.

Täytä ruukkua mullalla siten, että saat istutettua kasvin entiseen istutussyvyyteensä. Älä istuta syvemmälle, sillä silloin kasvin kasvupiste saattaa joutua mullan alle ja kasville saattaa käydä köpelösti. Tiivistä multa juuripaakun ympärille varovasti, mutta napakasti, vahingoittamatta juuristoa. Älä täytä ruukkua mullalla piripintaan, sillä kasvia pitää pystyä kastelemaan. Jätä kasteluvara, mullan pinta n. 1 cm matalammalle kuin ruukun yläreuna.

Terhakat kasvit, uusissa saviruukuissaan

Lopputuleman tulisi olla sellainen että kasvi pysyy tukevasti pystyssä uudessa ruukussaan ja juuristo on ehjä. Kasvia pitäisi pystyä kastelemaan, ilman että vesi valuu ruukun ulkopuolelle. Muista kasteluvara. Tsekkaa nämä vielä kerran ennen siivouspuuhia.

Lopuksi puhdistellaan ruukku multaisista sormenjäljistä ja kasvi multaroiskeista. Kasvin puhdistamiseen, vaikeista paikoista (lehtihanka – varren ja lehden yhtymäkohta) apuna voi olla vaikkapa vesivärisivellin. Sillä saat hellävaroen puhdistettua hankalatkin kolot.
Tämän jälkeen kasvi kastellaan ja muu mullanvaihtosotku siivotaan.

Viherkasvi mixaus

Sitten vielä muutama tärkeä neuvo, koskien kasvien keväthuoltoa ja mullanvaihtoa.

Joskus kasveille riittää pelkkä pintamullan vaihtaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhasta ruukusta rapsutellaan irtoavaa pintamultaa pois n. 5cm.n syvyydeltä ja se korvataan uudella hyvällä ja lannoitetulla mullalla. Tämä toimenpide tehdään yleisimmin vanhoille ja suurille kasveille, jotka ovat tavallaan jo kasvaneet määrämittaansa ja ovat suhteellisen tyytyväisiä eloonsa. Multa saattaa olla menettänyt parhaat puolensa, veden pidättymisen ja ravinteet. Tämän vuoksi on aika laittaa uutta potkua tilalle. Mullan tehtävänähän on ainoastaan tukea kasvi oikeaan asentoon, pidättää kosteutta ja luovuttaa ravinteita kasvin käyttöön. Kasvit näet käyttää ravinteet veteen liuenneena.

Tästä pääsenkin siihen että vähittäiskaupoissa myytävät multapussit ovat pääsääntöisesti aina valmiiksi lannoitettuja. Muista tämä kun keväällä aloitat lannoituspuuhat! Kasvit joille olet tehnyt kokonaisvaltaisen mullanvaihdon eivät tarvitse lannoitusta pariin – kolmeen kuukauteen, uusi multa sisältää tarvittavat lannoitteet! Ylilannoittaminen saattaa vaurioittaa tai jopa tappaa kasvit.

Kentiapalmu ja pylvästyräkki, kaverukset 🙂

Näin dramaattisiin tunnelmiin päätän tekstini tällä kertaa 🙂
Toivotan onnistuneita mullanvaihtosessioita itse kullekkin!