Mystinen mullanvaihto osa II. – Miten valita uuden ruukun koko ja oikeanlainen multa?

Lupasin kirjoitella lisää mullan vaihtamisesta ja uudelleen istutuksesta kohdentaen kirjoitukseni uuden ruukun valintaan ja erilaisiin multaseoksiin. Tässäpä sitä tietoa nyt sitten tulee.
Mehikasvit hauskoissa peltipurkeissa

Aloitetaan uuden ruukun valitsemisesta.

Eri kokoisia, värisiä, materiaalisia ja muotoisia ruukkuja on maailma pullollaan. Jokainen meistä varmasti osaa valita uuden ruukun omiin sisustusmieltymyksiin sopien tai muutoin ulkonäköseikkoihin perustuen. Eniten pulmia kuitenkin voi aiheuttaa uuden ruukun koon valitseminen, että se on istutettavalle kasville paras mahdollinen. Usein valitaan liian suuri ruukku ja tällöin kasvi saattaa kärsiä siitä, että multatila ruukussa on liian suuri ja pidättää liikaa kosteutta.

Uuden ruukun koko kannattaa valita niin, että se on halkaisijaltaan n. 2-3 senttimetriä suurempi kuin vanha ruukku. Voisi ajatella siten, että uudessa ruukussa olisi tilaa kasvin juurisen multapaakun ympärillä, joka puolella n. 2-3 cm.ä tilaa.

Kaupan olevat ruukut ovat valmistettu erilaisista materiaaleista. On muovisia, savisia, lasisia jne. Ruukun materiaali vaikuttaa myöhemmin kasvin hoitoon niin, että kosteutta pidättävistä materiaaleista tehdyissä ruukuissa kasvi säilyy kosteampana pidempään kuin vaikkapa huokoisesta materiaalista tehdyssä saviruukussa.

Saviruukkuvalikomaa. Putarhaliike Zetas, Tukholma

Sitten on se ruukun pohjassa oleva reikä tai sitten sitä ei ole…. Jos ruukussa on reikä pohjassa, ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois ruukusta ja liikakastelun vaara on pienempi. Umpinaisessa ruukussa, ruukun salaojitus on tärkeä (salaojituksesta kerron lisää myöhemmässä postauksessani) ja kastelun kanssa tulee olla tarkka, ettei kastele liikaa. Tästäkin kerron vielä lisää myöhemmin. Mutta summa summarum, voit ostaa erilaisista materiaaleista tehtyjä ruukkuja ja niissä voi olla pohjassa reikä tai ruukku voi olla umpinainen, tärkeintä on kiinnittää huomiota ruukun kokoon.

Erilaisia ruukkuja ja aluslautasia. Puutarhaliike Zetas, Tukholma

 

Mullasta

Olet varmasti nähnyt kauppojen hyllyillä, mitä erilaisimpia multapusseja. Näissä on käynyt miltei sama juttu kuin maitopurkeissakin, sitä perusmultaa ei meinaa löytää kun kaikenmoisia erikoisuuksia on tullut lisää markkinoille. Mikäli olet vaihtamassa multaa ihan perusviherkasville, ei siis kaktuksille, mehikasveille tai orkideoille, niin valitse kaupan hyllystä pussi jossa lukee kukkamulta tai kestomulta. Jos taas vaihtelet multaa kaktuksille ja mehikasveille niin valitse pussi, jossa lukee kaktusmulta. Kaktusmulta on näille aavikon ja paahteen kavereille hiekan avulla tehty sopivammaksi. Orkideoille taas valitaan orkideamulta. Näillä neuvoilla pääset jo erittäin pitkälle
mullanvaihtohommissa. Kaikki nuo multaseokset ovat valmiiksi puhdistettuja ja lannoitettuja käyttökohde huomioiden, joten siitäkään ei tarvitse huolehtia. Simppeli juttu, eikös vaan!

Tavaratalon puutarhaosasto. Stockmann, Helsinki

 

Edellisessä kirjoituksessani neuvoin tsekkailemaan multapaakun kokoa ja sitä onko vanha ruukku liian ahdas kasville. Nyt kehoittaisin mittailemaan vanhan ruukun kokoa, jotta voi valita uuden sopivamman kokoisen tilalle.
Nämä neuvot plakkarissa voit nyt huoletta kipaista vaikkapa ruukkuostoksille. Mullan kanssa kannattaa vielä vähän himmailla, sillä seuraavaksi tulen kirjoittamaan uudelleen istutuspuuhista ja siitä salaperäisestä salaojituksesta. Himmailla kannattaa siksi, että saat kaikki multa- ja salaojitusmateriaalit samalla shoppauskerralla hankittua.

 

Toivotaan aurinkoa harmaaseen päivään!