Mystinen mullanvaihto – Osa I


Milloin on mullan vaihtamisen ja uudelleen istuttamisen aika?

 

Kasvien mullan vaihtaminen ja uuteen, suurempaan ja kenties kauniimpaan ruukkuun istuttaminen alkaa kummitella mielessä kevään korvalla. Aurinko paistelee ja kevätfiilis valtaa mielen.
Istutuspaikka, Fat Cat House & Garden, Tukholma
Mullanvaihto ja uudelleen istuttaminen ovat asioita, mitkä aiheuttavat ajatuksissa monenmoista kysymystä. Eikä tähän yhtään auta se, että kukkakauppojen ja puutarhaliikkeiden hyllyt notkuvat jos jonkinmoista multapussia ja mitä ihanimpia ruukkuja ja astioita. Kasvunihmettä julistetaan eri kanavien kautta, kevään vihreänä ja houkuttelevana.
Miten näistä osaa valita oikean vaihtoehdon siten, että se miellyttää silmää ja on eduksi istutettavalle kasville? Sitten on vielä ne kevytsoratkin ja sekin kun ruukun pohjassa on reikä tai sitä ei ole!? Apua!?  Koitan antaa selkeitä ohjeita, jotta tästä sekasotkusta selviää vihreällä peukalolla.
Lähdetään liikkeelle siitä, miksi ja milloin on mullanvaihtohommien aika.
Pääsääntöisesti kasvit arvostavat kasvurauhaa ja uudelleen istuttamista ei tarvita joka kevät, eikä edes joka toinen kevät. Kasvi yleensä itse kertoo, milloin vanha ruukku ja kasvualusta l. multa alkavat ahdistamaan. Tästä tuntomerkkejä ovat seuraavat: kasvin juuripaakku kasvaa reilusti purkistaan ulos ja ruukku on liian pienen näköinen tai juuret kasvavat ulos ruukun pohjassa olevasta reijästä.
Kasvurauhaa arvostava vanha kasvi, puutarhaliike Zetas, Tukholma
Sitten ovat uudet, kukkakaupasta ostetut pitkäkestoiset viherkasvit. Liikkeissä myytävät kasvit ovat saapuneet myyntiin kasvatushuoneista, ihanista, lämpimistä olosuhteista, jossa niiden hyvinvoinnista huolehtiminen on ollut pääasia. Kasvualusta ei ole paras mahdollinen kasvin myöhempää elämää ajatellen. Asuinhuoneistoissamme kasvien elinolosuhteet väistämättäkin huononee. Harvallapa meillä on kotonamme esim. trooppiset olosuhteet. Uusille kasveille kannattaa vaihtaa uusi, sopivampi kasvualusta ja muoviruukku kannattaa korvata uudella, sisustukseen sopivammalla istutusastialla.
Kaksi edellä mainittua tilannetta ovat syitä tehdä kasville uudelleen istutus. Nämä hommat kannattaa ajoittaa kasvukauden alkuun, maaliskuun puoleen väliin tai huhtikuun alkuun. Tällöin kasveilla on juurtumisaikaa koko kesä ja kasvien kasvukin on voimakkainta.
Saviruukkuja ja uusia kasveja muoviruukuissaan, puutarhaliike Zetas, Tukholma
Mullan vaihtamiseen tai uuteen, suurempaan ruukkuun istuttamiseen ei kannata ryhtyä, mikäli kasvi on sairas, siinä on tuholaisia tai voi muuten huonosti. Uudelleen istutus voi tällöin vain pahentaa tilannetta. Kasvilla ei ole yksinkertaisesti voimia elpyä ja juurtua uuteen kasvualustaansa.
Lopuksi haastan teidät, multasormet, tsekkailemaan kasvienne juuripaakkuja ja istutusastioita! Ahdistaako kasvia vaiko ei? Onko syytä ryhtyä uudelleen istutushommiin vai annetaanko kasvin olla ja kasvaa rauhassa?
Seuraavassa blogi-postauksessani kirjoitan erilaisista kasvualustoista ja oikean kokoisen ruukun valinnasta mullan vaihdon yhteydessä.