Viherkasvit – pitkäkestoiset ystävämme! Juttua kasvien kestosta osa II


Aikaisemmassa blogi-postauksessani kerroin kasvien karkeasta kahtiajaosta kausikasveihin ja pitkäkestoisiin kasveihin. Nyt on aika esitellä nämä pitkäkestoiset kasviystävämme.

 

Haluan aloittaa tämän blogi-kirjoitteluni näillä peruskäsitteiden selventämisellä, jotta voin jatkossa kasveja esitellessäni viitata kunkin kestoon näillä termeillä. Ja onhan se teille lukiojoillenikin aika cool astua kukkakauppaan seuraavan kerran ja pyytää myyjää esittelemään vaikkapa liikkeen pitkäkestoiset kasvit 😉
Erilaisia pitkäkestoisia viherkasveja.Kukkakauppa Ginkgo, Tukholma

 

Pitkäkestoisuus kasveissa tarkoittaa sitä, että kasvi säilyy kauniina, lehtevänä ja elinvoimaisena pitkään, vuodesta toiseen.
Nämä kasvit harvemmin kukkivat tai jos kukkivat, niin se on usein varsin vaatimatonta. Siksi niitä kutsutaankin viherkasveiksi. Näitä kasveja on valtavasti ja ne ovat kotoisin eripuolilta maailmaa. Tästä monimuotoisesta alkuperästään johtuen ne ovat lehdiltään, varsiltaan ja ulkomuodoltaan mitä moninaisempia. Lehdet saattavat olla hauskan muotoiset, jännästi värittyneet tai koko kasvi on erikoisen muotoinen tai värinen.
Vihreää ja harmaata. Kukkakauppa Ginkgo, Tukholma
Pitkäkestoisten kasvien riesana, meillä täällä pohjoisessa, on pitkä ja pimeä talvikausi. Tätä ajanjaksoa kutsutaan kasvien lepokaudeksi. Lepokauden ajanjaksoksi usein määritetään lokakuun loppu – maaliskuun puoliväli. Tällöin kasvit ainoastaan ovat ja lepäävät eivätkä kasva. Sananmukaisesti lepäävät ja kasvin elintoiminnot ovat minimissään. Tämä on se ajanjakso, jolloin me kukkakaupan henkilökunta saamme vastata usein kysyttyyn kysymykseen, miksi asiakkaan kasvi voi huonosti tai on kuoleman kielissä. Se yksinkertaisesti johtuu pääsääntöisesti pimeydestä, kuivasta huoneilmasta ja joskus liikakastelusta kasvin levätessä. Lepokaudella kastelua on syytä vähentää ja lannoitus kannattaa keskeyttää kokonaan.
Viherkasviseinä, IPM-messut, Essen.

Mutta ihan kohta alkaa kasvukausi, maaliskuuhan kolkuttelee jo ja valoisuus on lisääntynyt selkeästi. Kohta lepäävät ja jurottavat kasvit saavat uuden kasvustartin. Voimme hankkia onnistuneesti uusia kasveja ja aloittaa vaikkapa mullanvaihtohommat.


Tuosta mullanvaihdosta ja uuden ruukun valinnasta tulen kirjoittamaan pikapuoliin tymäkän infopaketin tänne. Näin olemme varustautuneet hyvillä tiedoilla ja taidoilla tuleville kasviostoksille ja kasvukauteen.

Terveisin
VihreäpeukaloinenTiina